JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Arányos lesz a teherviselés az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az év elejétől bevezetett élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kiegyensúlyozott, arányos teherviselés valósul meg az élelmiszerlánc felügyelet területén. A vidékfejlesztési miniszter május elsejétől hatályos végrehajtási rendelete a bevallás részletes szabályait tartalmazza. Az élelmiszerlánc-szereplői május 1-31-e között regisztrálhatnak a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján.

2012. május 02.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj arányos terhet ró az élelmiszerlánc-szereplőire, szemben az eddigi, a hús-szektort aránytalanul terhelő díjfizetési rendszerrel. Emellett a díjfizetést bevezető törvény termelőbarát. Mentesül ugyanis a felügyeleti díj bevallása és megfizetése alól az a mezőgazdasági kistermelő, akinek személyi jövedelemadó-köteles éves jövedelme nem haladja meg a 8 millió forintot.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvénnyel 2012 januárjától élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetniük az élelmiszerágazat szereplőinek. A díjfizetésre kötelezettek május1-31 között regisztrálhatnak, a felügyeleti díjat bevallani május 31-éig, első részletét befizetni július 31-éig kell. A díj az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a kormányhivatalok bevétele lesz és az élelmiszerlánc hatósági felügyeleti tevékenységgel összefüggő feladatok ellátását fedezi. A hatóságok évente 350 ezer ellenőrzést, illetve 1,5 millió vizsgálatot végeznek.

Az Európai Unió több tagállamában is hasonló elvű általános díjfizetési kötelezettség terheli az élelmiszerlánc szereplőit.

A felügyeleti díjfizetési és bevallási kötelezettség alá tartozik minden olyan élelmiszer- és takarmányipari vállalkozás, illetve élelmiszerlánc-szereplő, amelynek tevékenységére kiterjed az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrző munkája.  A díj mértéke – bizonyos kedvezmények mellett – az érintett tevékenységből származó előző évi nettó árbevétel, illetve magánszemély esetén a jövedelem egy ezreléke.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat bevallani május 31-éig kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően a NÉBIH portálján kell. A díjat banki átutalással két részletben, egyenlő összegben, július 31-éig, illetve január 31-éig kell megfizetni a NÉBIH 10032000-00289782-30006016 számú elkülönített számlájára.

A NÉBIH honlapján elérhető bevallási űrlapon a bevallóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy mint élelmiszert kizárólag véső fogyasztók számára értékesítők jogosultak-e az egyszerűsített, átalányjellegű bevallásra és nyilvántartásra. A bevallási nyilatkozaton az elmúlt év élelmiszerlánc felügyelet alá eső tevékenységeinek nettó árbevételét, illetve magánszemélyek esetén jövedelmét, továbbá a jelenleg végzett tevékenység(eke)et, illetve a tevékenység végzésének jellemző helyét (megye) kell megadni.

Az élelmiszerlánc felügyeleti díj bevallásával kapcsolatban további részletek a NÉBIH honlapján olvashatóak. Kérdések a felugyeletidij@nebih.gov.hu e-mail címre továbbíthatók, vagy a 06-1/336-9024-es telefonszámon tehetők fel.

Az élelmiszerlánc szereplőinek teljes körű regisztrációs rendszerének kiépítése új eszköz lehet a feketegazdaság elleni küzdelemben.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR