JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Változások a közszolgálati tisztviselők foglalkoztatásában
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvény 2012. március 1-jén lépett hatályba, amely magába foglalja a jelenlegi köztisztviselői és kormánytisztviselői törvény, valamint az Munka Törvénykönyvének a közigazgatás személyi állományára is irányadó szabályait, melyhez kapcsolódóan számos változás lép életbe.

2012. március 11.

Az új törvényhez kapcsolódóan, számos változás lép életbe a tisztviselők valamint a munkáltatók jogaira és kötelezettségei vonatkozóan. A mai napon kihirdetett kormányrendeletek a tisztviselők képesítési előírását, azok munka- és pihenőidejének szabályozását, az igazgatási szünet időtartamát, a közszolgálati tisztviselőt és a munkáltatót terhelő egyes kötelezettségeket, valamint a távmunkavégzésének szabályait továbbá a tisztviselőkkel szembeni fegyelmi eljárás módjának meghatározását foglalják magukba.

A munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályok keretében rendezik a munkaidőkeret lejárta előtti jogviszony megszűnéssel, megszüntetéssel kapcsolatos elszámolási szabályokat, meghatározzák az egyenlőtlen munkaidő-beosztás részletszabályait. Rendelkezik továbbá azokról a garanciális szabályokról, amelyek egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén alkalmazandóak a heti pihenőnap, valamint a heti pihenőidő tekintetében.

A közszolgálati tisztviselőt és a munkáltatót terhelő egyes kötelezettségek körében meghatározzák a közszolgálati tisztviselőt a szolgálati jogviszony létesítésével összefüggésben terhelő kötelezettségeket, valamint a munkáltatót terhelő tájékoztatási kötelezettségeket és a kinevezéstől eltérő foglalkoztatás egyes részletszabályit.

A jogszabály a távmunkavégzés részletes szabályait is tartalmazza, meghatározza a távmunkavégzésre irányuló kinevezés tartalmi elemeket, a munkáltató tájékoztatái kötelezettségét, az ellenőrzésre vonatkozó szabályokat, valamint egyéb, a távmunkavégzésből eredő speciális szabályokat (például kötetlen munkarend általános szabályként való rögzítését).

2012-ben az igazgatási szünet 2012. július 23-tól augusztus 26-ig, valamint 2012. december 24-től 2013. január 6-ig terjedő időszakban lesz.

A fegyelmi eljárás főbb szakaszai továbbra is a vizsgálat és a tárgyalás. Esetenként azonban – a korábbi szabályokhoz képest – hosszabb eljárási határidők kerülnek megállapításra, továbbá több, a jogalkalmazást segítő egyéb rendelkezéssel is kiegészül az eljárás. A képesítési előírások lényegében nem változnak, azonban az új törvényben használt fogalmak, kategóriák átültetése miatt új kormányrendelet kerül kiadásra.

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR