GAZDASÁGI HÍREK

Jövőre is marad az átjárás a SZÉP kártya alszámlái között
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Meghosszabbították a Széchenyi Pihenő Kártya egyes alszámlái közötti elszámolás lehetőségét.

2021. november 20.

A Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV.20.) Korm. rendelet módosításáról szóló 617/2021. (XI.8.) kormányrendelet meghosszabbította a SZÉP-kártya alszámlái (zsebei) közötti átjárhatóságot. 2022. szeptember 30-ig lehet fizetni Szép-kártyával szálláshelyért, vendéglátásért és szabadidős szolgáltatásért is. 

 

Miért is jó a SZÉP Kártya alszámlái közötti átjárhatóság a munkaadónak és a munkavállalónak?

 

A Széchenyi Pihenő kártya jelenleg az egyetlen kedvező adózású béren kívüli juttatás, amelynek a közterhei a Covid-19 vírus miatt kialakult veszélyhelyzetre tekintettel még alacsonyabbá váltak, így csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell utána megfizetnie a munkáltatónak, nem terheli a szociális hozzájárulási adó, illetve a szakképzési hozzájárulás sem. 

 

Arról egyelőre nem tudunk, hogy a SZÉP-kártyára utalható éves rekreációs keretösszeg 2022-ben is magasabb lenne, mint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 70. § (8) bekezdésében meghatározott 450 ezer forint. 
Ez pedig azt jelenti, hogy a munkaviszonyban, illetve társas vállalkozói jogviszonyban dolgozók részére 2022-ben adható 450 ezer forint a munkáltatónak mindössze 517 500 forintjába kerül. Összehasonlításképpen megjegyezzük, hogy ha ezt az összeget munkabérként akarná kifizetni a munkáltató, akkor kedvezmények igénybevétele nélkül összesen 791 730 forintos költsége keletkezne. 

 

Mire adható SZÉP Kártya juttatás?

Nyomatékosan felhívjuk azonban a figyelmet, hogy a béren kívüli – kedvezményes adózású – juttatás, ahogyan a neve is mutatja nem adható bérként, vagy a tevékenység ellenértékeként. 

 

Az Szja tv. 1. § (10) bekezdése értelmében ugyanis, ha a magánszemélyt egy adott bevétel az általa vagy más személy által végzett önálló vagy nem önálló tevékenység ellenértékeként illeti meg – törvény eltérő rendelkezésének hiányában – e bevétel adókötelezettségének megállapítására az adóalapba nem tartozó tételnek minősülő bevételre, a béren kívüli juttatásra, az egyes meghatározott juttatásra vonatkozó szabály nem alkalmazható.

A 450 ezer forint tehát a maximum adható összeg, amelyet meg kell osztani a kártya három zsebe között, ennek azonban jelenleg nincs jelentősége, hiszen – mint  írtuk – a zsebek átjárhatóak.

 

A kártyát több mint 24 000 helyen lehet használni, és a munkaügyi szakemberek szerint nagyon népszerű a munkavállalók között. A kártyán lévő összeg használható – többek között – gyógyfürdő és strandbelépőkre, éttermekben (gyorséttermekben is), étel rendeléskor, sport, szabadidő és wellness tevékenységekre stb. 

 

Érdemes tehát igénybe venni a lehetőséget, hiszen 2022-ben még mindig több mint 2 havi minimálbérnek megfelelő összeg adható nagyon kedvezményesen. A keretösszeget nem kell arányosítani, a juttatásról a munkáltató dönt, természetesen a béren kívüli juttatásra előírt keretek között. 

 
Horváth-Farkas Zsuzsa

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR