SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

A SZÉP-kártya története 2021-ben
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Ember legyen a talpán, aki pontosan követni tudja a Széchenyi Pihenő Kártya juttatás adózási szabályait, melyek az első veszélyhelyzettől kezdve folyamatosan módosulnak. A veszélyhelyzeti szabályozás sajátossága, hogy felülírja a személyi jövedelemadó, a szociális hozzájárulási adó, és a szakképzési törvény szabályait.

2021. július 26.

A 2021-es év első félévére a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2020. évi LVIII. törvény tartalmazott a SZÉP kártya juttatásra rendelkezéseket. Az eredetileg első félévre szóló szabályozás lehetővé tette a munkáltató számára, hogy a SZÉP kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátás alszámlájára 265 ezer forint, a szabadidő alszámlára 135 ezer forint utalását teljesítsen a béren kívüli juttatás szabályainak alkalmazásával. Az összességében 800 ezer forintos rekreációs keretet teljes egészében a nem költségvetési szerv munkáltatók használhatták ki, a költségvetési szerv munkáltatók éves szinten összesen 400 ezer forint rekreációs kerettel számolhattak.

 

A törvényi szabályozás az első félévre szociális hozzájárulási adó mentességet biztosított a béren kívüli juttatásnak minősülő SZÉP kártya juttatások után. A szakképzési hozzájárulás kötelezettség okozott egy kis fejtörést, mivel az év eleji eredeti szabályozás a szakképzési hozzájárulás alól nem mentesített, de a 22/2021. kormányrendelet végül 2021. elejétől biztosította a mentességet.

 

2021. első félévében tehát megemelt juttatási keretben személyi jövedelemadó kötelesen, de szociális hozzájárulási adó, és szakképzési hozzájárulás mentesen adható a SZÉP kártya juttatás.

 

A munkáltatók igyekeztek kihasználni a kedvező adózási feltételeket, és sok helyen az első félévben biztosították a munkavállalóknak a teljes éves keretet, hiszen a második félévben kedvezőtlenebb adózási szabályok voltak várhatóak. A teljes éves keret első félévi kifizetése hordozott magában veszélyeket, mivel a munkavállaló jogviszonyának évközi megszűnése esetén az éves keretet a jogviszony megszűnésének időpontjában érvényes szabályok szerint kellett volna megállapítani.

A keret nagyságának várható változásából adódó lehetőségekről és megoldásukról a NAV a honlapján jelentetett meg állásfoglalást példákkal, magyarázatokkal.

 

A koronavírus-világjárványt követő, a gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedésekről szóló 318/2021. (VI. 9.) kormányrendelet mentette meg a vállalkozásokat attól, hogy élesben is alkalmazzák a NAV állásfoglalását. Ez a kormányrendelet 2021. év egészére egységesen alkalmazható szabályokat határoz meg. Az éves rekreációs keretösszeget költségvetési szerv munkáltató esetén 400 ezer, minden más munkáltató esetében 800 ezer forintban határozza meg. Időarányosítani csak akkor kell, ha a munkavállaló munkaviszonya – a munkavállaló halála kivételével – év közben megszűnik.

 

Az egyes SZÉP kártya alszámlákra adható összeg éves szinten összességében 800 ezer forint, ezen belül a szálláshely alszámlára legfeljebb évi 400 ezer, a vendéglátás alszámlára évi 265 ezer, a szabadidő alszámlára legfeljebb évi 135 ezer forint juttatható.

 

Év végéig szabad a vásár, a munkavállalók bármely alszámláról kifizethetik valamennyi SZÉP kártyára igénybe vehető szolgáltatás ellenértékét.
SZÉP kártya és a szochó fizetés

 

A munkáltatónak a SZÉP kártya juttatás után meg kell fizetnie a 15 százalék személyi jövedelemadót, de nem kell fizetni szociális hozzájárulási adót. A szakképzési hozzájárulást egyelőre nem kell fizetni, de ha a szabályokat nem módosítják, még év vége előtt beléphet a szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség. Ennek oka, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt igénybe vehető szakképzési hozzájárulás-fizetési kedvezményről szóló 22/2021. (1.28) Kormányrendelet szabályait a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről 2021. évi I. törvény hatályvesztésével egyezően a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napig hosszabbították meg. Ezért ha az országgyűlés az őszi ülésszakon nem rendelkezik másképp, akkor jelenleg még pontosan meg nem határozható időpontban a SZÉP kártya juttatások után feléledhet a szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség.
 

Dr. Orbán Ildikó

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

11

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR