GAZDASÁGI HÍREK

Megtévesztő jelölés lehet a „Megbízható cég” titulus
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Fenntartással kezeljék a fogyasztók azokat a cégminősítő jelzéseket, amelyeket például az internetes vásárlásaik során vagy valamely szolgáltató kiválasztásakor vesznek figyelembe – hívta fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

2016. június 27.

Nem biztos ugyanis, hogy ezeket a minősítéseket megalapozott kritériumok alapján ítélték oda, így az félrevezető is lehet a fogyasztó számára és indokolatlan előnyökhöz juttathatja a vállalkozást.

Az Ügyfélvélemény-vizsgálati Központ Kft. például tisztességtelen kereskedelmi és üzleti gyakorlatot folytat a „Megbízható cég” megjelölés használatakor – közölte a GVH, mivel e minősítést csupán internetes keresések alapján ítéli oda, így megalapozatlanul állítja az általa megvizsgált cégekről, hogy azok megbízhatók. Emiatt a cégre hétmillió forint bírságot szabtak ki, egyúttal eltiltották a jogsértő magatartás folytatásától.

A kft. 2014 decembere óta folyamatosan hirdeti a „Megbízható cég” minősítést igazoló tanúsítványt egy ezt jelölő matricával, direktmarketing-levelekkel és telefonhívásokkal, valamint internetes oldalain. A GVH vizsgálata feltárta, hogy a kft. nem rendelkezik egyértelmű, írásba foglalt kritériumokkal a tanúsítvány kiállításának szempontjairól, és nem ad következetes és világos tájékoztatást sem a „Megbízható cég” tanúsítvány megszerzéséhez szükséges vizsgálatról.

A vállalkozás csupán arra alapozza a megjelölés alkalmazását, hogy egy adott internetes keresőmotorral bizonyos, a megbízhatatlanságra utaló szavak (szélhámos, félrevezető, simlis, becstelen, megtévesztő, kókler stb.) és a vizsgált cég nevének együttes találataira keres rá.

Abban az esetben, ha nincs találat, az adott céget megbízhatónak nyilvánítja, és kiállítja számára a „Megbízható cég” tanúsítványt, ellenérték fejében. A kft. azonban nem rendelkezik egyéb ismeretekkel a minősített cégek becsületességéről, üzletpolitikájuk hitelességéről vagy cégvezetésük etikusságáról és tisztességességéről – figyelemmel a tanúsítvány állításaira is. Így a GVH döntése szerint az Ügyfélvélemény-vizsgálati Központ Kft. megtévesztette mind a fogyasztókat, mind a vállalkozásokat a tanúsítvánnyal és az ahhoz kapcsolódó hirdetéseivel.

 

Nincs díja a felszólításnak

A Közép-magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület bíróság előtt támadta meg az UPC Magyarország Kft. fizetési felszólítás díjával összefüggő szerződési feltételeit mind a kábeltelevízió-, mind az internet-, mind a telefonszolgáltatással kapcsolatosan. A bíróság jogerős ítéleté­ben megállapította, hogy a társaság jogtalanul számol fel minden kiküldött fizetési felszólítása után az ügyfélnek plusz 600 forintot költségtérítésként.

 

magyaridok.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

27

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR