CÍMKEFELHŐ
gazdasági szakkiadó | hivatalos állásfoglalás | adó | pénzügy | gazdasági folyóirat | szakkönyv | jogszabálykereső | kommentár | letölthető szerződésminták | tudástár | tanácsadás | gazdasági kiadványok | gazdasági konferencia | ingyenes számviteli tanácsadás | könyvelők kötelező továbbképzése | kötelező kreditpontok 2018 | közlöny | kormányrendelet | céginformáció

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Vállalkozóbarát új vendéglátó-ipari rendelet
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Kormány elkötelezett, hogy a magyar vendéglátó-ipar terheit csökkentse, a cél a lehető legegyszerűbb működés elérése - fogalmazott Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a Szatmáry Kristóf belgazdaságért felelős államtitkárral tartott közös sajtótájékoztatón.

2011. július 05.


Az új vendéglátó-ipari rendelet által rugalmasabbá válnak a vendéglátóhelyekre vonatkozó előírások illetve a különböző élelmiszertípusok szakosított tárolásának követelménye is átláthatóbb, egyszerűbb lesz. Kardeván Endre rámutatott: az ágazat működését eddig három különböző fajta rendelet is szabályozta, ez az állapot pedig "káoszosnak" nevezhető.

Az elkészült dokumentum élelmiszerbiztonságilag és a fogyasztók egészsége szempontjából is jelentős előrelépés. A rendelet alkotóinak az volt a célja, hogy ne terheljék indokolatlan kötelezettséggel a vendéglátással foglalkozó vállalkozókat, ugyanakkor garantálják a fogyasztók egészségét és biztonságos élelmiszerhez való jogát.

Az államtitkár elmondta: több lényeges pontot is újraszabályozunk, megszűnnek olyan indokolatlan adminisztratív előírások, mint például a fagylaltkönyv. Lehetőség nyílik a kistermelői nyers tej átvételére, valamint korszerűbbé válik az ételminta tárolására vonatkozó szabályozás is - fűzte hozzá. Továbbá - hangsúlyozta -, az új rendeletben meghatározták a vadászati termékek vendéglátó-ipari felhasználásra vonatkozó szabályokat is.

Szatmáry Kristóf elmondta: a szabályozás arra törekszik, hogy az Európai Unió minimum elvárásainál ne követeljen többet. Könnyebbséget fog jelenteni az, hogy elegendő lesz a kétfázisú mosogatás, valamint elég lesz csak a hűtőszekrényen belül elkülöníteni az árukat. Hangsúlyozta: újítás, hogy a vendéglátó-ipari egységek negyven kilométeres körzetben továbbértékesíthetik a termékeiket.

Kardeván Endre zárásul rámutatott: a HACCP rendszer teljesítése is nagy terhet rótt eddig a vállalkozókra. Ezután mindenkinek csak annyi pontot kell teljesítenie, amennyit ténylegesen meg tud valósítani - hangsúlyozta.

(kormany.hu)

További hírek