//

CÍMKEFELHŐ
gazdasági szakkiadó | hivatalos állásfoglalás | adó | pénzügy | gazdasági folyóirat | szakkönyv | jogszabálykereső | kommentár | letölthető szerződésminták | tudástár | tanácsadás | gazdasági kiadványok | gazdasági konferencia | ingyenes számviteli tanácsadás | könyvelők kötelező továbbképzése | kötelező kreditpontok 2020 | közlöny | kormányrendelet | céginformáció

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Heti jogszabályfigyelő 2019. június 24-30.
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Heti jogszabályfigyelőnkben a legjelentősebb jogszabály- módosításokat ismertetjük.

2019. július 04.

1.    Kihirdették a szociális hozzájárulási adó csökkentéséről szóló törvényt, melynek értelmében az adó mértéke 2019. július 1-jétől 19,5%-ról 17,5%-ra csökken.Az adócsökkentéssel összefüggő módosítás, hogy amennyiben egy adott jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére, úgy a megállapított jövedelem 85 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás ( ekho) mértéke is 17,5 százalékra csökken.(2019. évi XLVIII. törvény, Magyar Közlöny 105. szám)

 


2.    Módosították a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényt a kötelező banki adategyeztetéshatáridejénekvonatkozásában. A meghosszabbított határidőn még szükséges ügyfél-átvilágítási intézkedések megfelelő elvégzése érdekében a módosítás új értesítési kötelezettséget is bevezet pénzügyi szolgáltatók részére.(2019. évi XLIX. törvény, Magyar Közlöny 107. szám)

 

3.    A Társadalombiztosítási Azonosító Jel generálás és nyilvántartás feladatának a Magyar Államkincstár által történő átvételéhez kapcsolódó egyes kormányrendeletek módosítása értelmében a jövőben Kincstár központi szerveegészségbiztosítási feladatkörében eljárva TAJ számot képez és vezeti a TAJ számmal rendelkező személyek azonosítóadatainak, a nemzeti adatvagyonba tartozó közhiteles nyilvántartását valamint gondoskodik a statisztikai adatok gyűjtéséről(147/2019 (VI. 25.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 108. szám)

 


4.    Közzétették a 2020. évi munkaszüneti napokkörüli munkarendet. Ennek értelmében a karácsonyt és a húsvétot leszámítva csak augusztus 20-a körül lesz négynapos hétvége jövőre.(7/2019 (VI. 25.) PM rendelet, Magyar Közlöny 108. szám)

 

 

5.    Hatályba lépése előtt több helyen módosították a babaváró támogatás igénylésének szabályait. Kamattámogatásra és a törlesztés szüneteltetésére is jogosultak lesznek azok a házaspárok, akiknek a gyermeke július 1-31. között születik úgy, hogy előtte a szülők – az igazolások megszerzéséhez szükséges ügyintézési idő miatt - még nem tudták igényelni a hitelt. Változás az is, hogy az adóslistára felkerült házaspárok már az adósságuk rendezését követően azonnal igényelhetik a babaváró támogatást.(151/2019 (VI. 26.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 109. szám)

 

6.    A babaváró hitelhez kapcsolódóan módosították a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló jegybanki rendeletet.A babaváró hitelt önerőként be lehet majd számítani a lakáshitel felvételébe, továbbá a babaváró hitellel más kölcsönt kiválthatnak az ügyfelek.(29/2019 (VI. 26.) MNB rendelet, Magyar Közlöny 109. szám)

 

 

7.    Az uniós jogharmonizáció keretében - különös figyelemmel a állatgenetikai erőforrások védelmére - újraszabályozták a hazai állattenyésztés kereteit, hatályon kívül helyezve a korábbi, több mint 25 éves jogszabályt. Az új törvény egyértelműen kimondja, hogy mezőgazdasági célból géntechnológiával módosított állatfajtát előállítani és állatot klónozni – ha törvény eltérően nem rendelkezik – tilos.(2019. évi LVI. törvény, Magyar Közlöny 110. szám)

 

8.    Szálláshely-szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításával bevezetésre került a magánszálláshely fogalma. A rendelet részletesen szabályozza szálláshely-üzemeltetési tevékenység feltételeit és a jegyző által történő hatósági ellenőrzésének szabályait. (155/2019 (VI. 27.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 111. szám)

 

9.    Az automataberendezés üzemeltetőjének adókötelezettségéről szóló pénzügyminisztériumi rendelet értelmében az állami adó- és vámhatóság az  automataberendezés üzemeltetőjének bejelentési kötelezettsége teljesítése alapján automataberendezéseknek egyedi regisztrációs számot ad. (8/2019 (VI. 27.) PM rendelet, Magyar Közlöny 111. szám)

 

 

10.    Módosítottak több Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, valamint  közigazgatási, rendészeti és katonai felsőoktatást érintő, közszolgálati tárgyú törvényt. A jövőben felmentéssel megszüntethető közalkalmazotti jogviszony amennyiben az Nemzeti Közszolgálati Egyetem a  feladatok hatékonyabb biztosítására hivatkozva másik oktatót kíván alkalmazni. Változás, hogy a munkáltató a kormánytisztviselők számára az álláshelyen ellátandó feladatként a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzett oktatási tevékenységet is meghatározhat. (2019. évi LIX. törvény, Magyar Közlöny 113. szám)

 

11.    Kormányrendeletben szabályozták a Nemzeti Földügyi Központ osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárásokkal kapcsolatos, öntözési koordinációs valamint erdészeti feladatait. (158/2019 (VI. 28.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 113. szám)

 

12.    A bírósági végrehajtással összefüggő egyes igazságügyi miniszteri rendeletek módosítása érinti a bírósági végrehajtói díjszabást. A díjemelés mellett a módosítás bevezeti  ügyviteli és iratkezelési díjat és megállapítja annak ügyenként felszámítható összegét. (18/2019 (VI. 28.) IM rendelet, Magyar közlöny 113. szám)

 

LexPraxis Szerkesztőség

 

További hírek