//

CÍMKEFELHŐ
gazdasági szakkiadó | hivatalos állásfoglalás | adó | pénzügy | gazdasági folyóirat | szakkönyv | jogszabálykereső | kommentár | letölthető szerződésminták | tudástár | tanácsadás | gazdasági kiadványok | gazdasági konferencia | ingyenes számviteli tanácsadás | könyvelők kötelező továbbképzése | kötelező kreditpontok 2020 | közlöny | kormányrendelet | céginformáció

- GAZDASÁGI HÍREK

Újabb jegybanki pénzinjekcióra lesz szüksége a brit gazdaságnak
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Újabb hatalmas, élénkítő célú jegybanki pénzinjekciót tartanak szükségesnek Nagy-Britanniában londoni pénzügyi elemzők, akik szerint jelentős esélye van annak, hogy a brit gazdaság teljesítménye a jövő év elején ismét mínuszba fordul. Közben a brit kormány példátlan méretű kiadáscsökkentésre készül, a hatalmas államháztartási hiány csökkentése végett.

2010. október 17.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző csoport, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) vasárnap kiadott átfogó elemzésében - részben a januártól tervezett áfaemelés miatt - gyakorlatilag stagnálást jósolt 2011 első negyedévére az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban. A cég negyedéves összevetésben mindössze 0,1 százalékos brit növekedést vár a jövő év első három hónapjában, és közölte: "csaknem 50 százalékos" esélyt lát arra, hogy 2011 első negyedében a brit hazai össztermék (GDP) csökkenni fog. A brit gazdaság rekordhosszúságú, hat negyedévig tartó recesszió után a tavalyi utolsó negyedévben kezdett ismét növekedni.

A brit recesszió mélységi rekordot is döntött: a 2008-ban mért legutóbbi csúcspont és az elmúlt ciklus mélypontja között összesen 6,4 százalékkal zuhant a brit GDP-érték. A növekedés mindazonáltal az utóbbi időben erősen meglódult: a brit statisztikai hivatal adatai szerint az idei második negyedévben 1,2 százalékkal bővült az előző három hónaphoz mérve a brit hazai össztermék. Ilyen gyors negyedéves GDP-emelkedést 2001 óta nem tapasztaltak a brit gazdaságban. A CEBR vasárnapi előrejelzése szerint azonban minden felmérés arra vall, hogy jóllehet a fogyasztók ismét "elkezdték felélni megtakarításaikat", a fogyasztói bizalom továbbra is gyenge, és mivel véget ért a vállalati szektor serkentő hatású raktárkészlet-visszatöltési ciklusa is, a növekedés a következő hónapokban még a tervezett súlyos költségvetési szigorítások hatásai nélkül is lassú lesz.

A májusi választásokon hatalomra került konzervatív-liberális brit kormánykoalíció a gazdaság és a költségvetés állapotának átvizsgálása után, június végén soron kívüli költségvetést terjesztett be, amelynek fő célja, hogy a hazai össztermékhez mért brit államháztartási hiány a jelenlegi, 2010-2011-es pénzügyi évre várt 10,1 százalékról - békeidőben példátlan szintről - 2015-2016-ra alig 1,1 százalékra csökkenjen. George Osborne konzervatív párti pénzügyminiszter a "vészköltségvetést" ismertetve a londoni alsóházban kijelentette: az egyes szaktárcáknak kiadásaik átlagosan 25 százalékos visszafogására kell felkészülniük. A kiadáscsökkentési terveket részleteiben szerdán ismerteti a londoni alsóházban a szakminiszter, de annyi már a feszült figyelemmel várt parlamenti előterjesztés előtt ismertté vált, hogy kormány még a gyermekek után járó, korábban sérthetetlennek tekintett családi pótlékot is el akarja vonni bizonyos jövedelmi szint felett. Azt is már korábban bejelentették, hogy a fő áfakulcs a jelenlegi 17,5 százalékról januárban 20 százalékra emelkedik.

A CEBR szakértői vasárnapi elemzésükben azt írták, hogy - bár sok esélyt erre nem látnak - a jelenlegi növekedési környezetben az áfaemelés elhalasztását tanácsolnák a kormánynak. A ház mindent egybevetve az idén 1,6 százalékos, jövőre alig 1,3 százalékos, 2012-ben 1,4 százalékos, és még 2013-ban is csak 1,8 százalékos gazdasági növekedést jósol Nagy-Britanniában, és 10 százalékos esélyt ad arra, hogy a brit gazdaság 2011 egészét ismét recesszióban tölti. Ebben a környezetben a CEBR azt jósolja, hogy a Bank of England - a brit jegybank - további 100 milliárd font értékben juttat élénkítő célú új likviditást a brit gazdaságba.

A brit jegybank három évszázados történetében első ízben tavaly tavasszal folyamodott ehhez a mennyiségi enyhítésnek nevezett módszerhez, vagyis a tavaly március óta fél százalékos történelmi mélységben tartott alapkamat mellett likviditásinjekcióval is megpróbálta feléleszteni a brit gazdaságot. Ennek eddigi - már elköltött - kerete 200 milliárd font (több mint 60 ezer milliárd forint) volt. A mennyiségi enyhítés lényege az, hogy a jegybank "új pénzt" teremt - jóllehet ez fizikai valójában, bankjegyek formájában nem jelenik meg -, és ebből vásárol elsősorban államkötvényt. A Bank of England azonban a pótlólagos likviditásból az első fordulóban juttatott közvetlenül a reálgazdaságba is, vállalati adósságpapírok vásárlása révén.

(A rovat híreinek forrása a Gazdasági Rádió Online)

További hírek